NKO Sommerleir 2022

At NKO har gjort det for vane å løfte sine eventer hver gang er nok å ta i, men årets sommerleier med nye konsept resulterte i “stående applaus” over hele linjen! Horten KK med leir-general Bård Brodshaug i spissen leverte “champagne og kaviar til cola og pølse pris!”

Mye var endret i årets NKO sommerleir, og endret til det bedre. Timeplan og fasiliteter var det første man kunne merke seg – og mer naturlige ting som instruktører og opplegg. Med base i Thon Hotell Horten, og Lystlunden Park som flott uteområde med tilstøtende hall – var rammen satt for en betydelig oppjustering av nettopp rammen for NKO somerleir.

Alle bilder i artikkelen er tatt av Tony Rytter og Svein Olaf Bennæs

Fasiliteter, næring og restitusjon

Årets program hadde et annet oppsett enn hva man tidligere har hatt. Trene gjør man selvsagt som før, men en forlenget fokus på næring og restitusjon var av større betyding. Dette for igjen å skape optimale treningsforhold når det kom til treningene. Uten Horten og Bård, så hadde dette vært langt mer utfordrende å få til – og i samkjøring med Erik-Anders Helin (leder faglig råd) og Marleen Gregusson, ble et program satt, som overgikk det man har hatt tidligere i effekt.

Toppklasse fra Romania – Sverige – Polen

Er det noe NKO har på sine leire og camps, så er det instruktører av absolutt toppklasse. Når man velger ut instruktører til en sommerleir, så er det en vurdering på flere felt. Det ligger naturlig at det innehas et betydelig nivå, men det må også stemme med personlighet og kjemi. Det siste er ingen garanti, men gjør det det, ja da får man et utbytte som strekker seg langt ut over det å lære “spark og slag” Året leir resulterte i optimalt utbeytte på alle måter!

Cristian Boldut – Romania

Det er vel ingen som vet hvor mye erfaring denne utøveren egentlig har – og det på alle plan. De eldste av oss har fulgt han lenge, og husker oppgjør utover det hinsidige i Hungarian Open og Branko Memorial – på den tiden holdt disse høyere nivå enn EM rundt om, siden det ikke var kvoter på 2 utøvere – og hele verden kom. Christian har konkurrert parralelt i Kata og Kamp – og prestert i en årrekke på toppnivå.

På instruksjon øser Christian av denne utømmelige kunskap, og det med en innlevelse og entusiasme som svært få kan matche! Det er ikke tilfeldig at flere av de aller største camps i Europa har booket han som instruktør – som f.eks. EFKO Camp 2022. Evnen til å inspirere kommer gjennom et ærlig og brennende ønske om å dele.

Annika Peterson – Sverige

Mange av oss kjenner Annika og sikkert også Banzai Karate Kai fra Göteborg. Om man ikke kjenner så godt til miljøet – så er det på tide, for dette er et kubb som holder over 400 medlemmer, og med utøvere i toppen på alle plan. Om man tar dette for seg selv, ja da bør de fleste bli nyskjerrige på hvem som står bak å bygge, samt drifte en slik enorm forening.

Annika har en lang og solid erfaring innom Karate, og er som dyktige utøvere/ instruktører alltid “der det skjer”. Gode økter uansett hva temaet måtte være, Basic, Kata eller fight – du får alt, og det tydelig og godt forklart! Gode treningsdriller og oppbygging av øktene er ikke tilfeldig og blir man ikke bedre under disse leksjoner, så må man se seg selv i speilet! Korreksjoner kommer med “pin-point” nøyaktighet – enkelt forklart – prestasjonsfremmende.

Karate – en helhet

Når man har så dyktige instruktører, så blir det igjen tydelig hvordan det “større bilde males” Måten f.eks. basic kombinasjoner er lagt opp, er ikke bare en “huske-regle” til y grad som mange praktiserer, det er knallhard core-muselatur trening, hofterotasjon – og “chain of reaction” som alt gir en langt sterkere utøver for ikke å si teknisk. Med den type kjøring, så øker raskt mengdetrening på det som gjør en bedre! Man slår ikke for å slå, man går ikke for å gå – man utvikler seg på alle plan.

Dypere forståelse gjør det langt enklere å veksle mellom fight og generell trening.

Som en bonus på leiren fikk man også flere utøvere fra Romania og også fra Polen fikk man besøk. Dette endte opp en improvisert gjestetrening holdt av Piotr Sztencel, som gikk igjennom svært interessante konsepter når det kom til resursbesparende fighting, med teknikker såvel om forskjellige øvelser for dette.

Piotr Sztencel / Polen

Som om ikke dette var nok, fikk man også besøk av Dan Tiuca fra Romania. Tiuca er en av de store otganisatorer i Europa, og har flere store event som han holder eller er delaktig i. Eksempler på dette er Romanian International Cup, European Fullcontact Karate Camp m.m. Tiuca er svært aktiv, og er å finne på det meste av camps og events i Europa, som dommer utøver eller organisator for den saks skyld! Et svært hyggelig besøk!

Dan Tiuca / Romania

NKO – sammen på rekka, sammen ved bordet

Det er for lengst etablert en kutur i NKO som “stiller krav” til trenere og intruktører om deltagelse. Alle som en er å finne på rekkene når et er klart for trening, og er det noen som må, les må – oppdatere seg, og holde godt tak i ferskvare prinsippet, så er det faktisk de som har i oppgve å bringe de neste generasjoner frem. Om ikke sparkene når så høyt lenger, og om tempoet gå ned, hva gjør vel det? -men lar man væreå delta så er det fort gjort å glemme det reelle følelsen på hva man egentlig driver med. Når det kommer til det nivå som ble instruert under årets leir, så stimulerer også dette hodet godt – og det bør være alles interesse! Og for å dra en klisje: “you have to feel it to believe it” – og ja det er noe i det!

Forskjeller og egodyrking er tabu i NKO. Særbehandling av personer og/ eller grupper er ikke et ikke-tema. Her spiser man sammen, står i kø sammen og ikke minst trener sammen på linjen – uansett fartstid, erfaring eller hva annet det måtte være. Og skulle det være noen som av forskjellige årsaker trenger “to minutter på benken” så er det rom for det også. Det er helt klart at flere i ung alder kommer tydeligere frem, og bidragene blir flere og større!

NKO Bidrag: Trygg på tening, inkludering, Karate – nettvett, nasjonal fightgruppe

Helgen bød også på seminarer, som tok for seg forskjellige tema som er relevante i organisasjon – (og noen) såvel som i hverdagslivet sånn sett. I ledelse av NKO president Svein Olaf Bennæs, ble flere innlegg avholdt – dette av overstående temaer, og dette ble gjennomført av NKO sine egne medlemmer. her var det også oppfølginger fra tema på årsmøte. Inkludering som tema ble ført av Poya Ghazishoar , som også var innblandet i landslaget sammen med Marleen Gregusson.

“Alle leire er den beste”

Det er ytterst vanskelig å rangere leirene satt opp i mot hverandre, men vi støtter oss på Erik-Andres sin uttalelse om at dette var den beste noen sinne! En ting vi i allefall vet, er at mye er endret ift tidligere, tilbakemmedlingene er utelukket positive — og vi vet at vi ikke klarer å gjengi dette til det fulle!

Stor takk till alle som en NKO overalt alltid!