Karate NM 2013 video update

Denne helgen ble Karate NM avholdt i Bærum, reultater m.m. følger..

 

 

Karate NM har de siste år fått merke en sterk nedgang i antall deltakere, og det er noe som har truffet et felles NM ikke noe som kan adresseres rent stilarts messig. Under det første samlede NM hadde man 430 utøvere påmeldt, mens i år stillte det drøyt 200 utøvere. Dette er også en redusering fra 2012 hvor 280 stillte til start. For første gang siden NM i Bergen (under det første felles NM) hadde man tatt høyde for dette med hall og fasiliteter som er verdig. Dette har vært smakløst ved de to siste NM, og har gjort sitt til at NM får status som et kjeller-stevne.Årets fullkontakt NM bar ingen overaskelser frem, men gjennomføring og avvikling gjorde dette til en sollid pakke.

Resultatmessig lå det heller ingen overraskelser, til tross for noe spe deltagelse. Fra den rene fullkontakten kan man merke seg Thanh Duc Nguyen Bergen karate og kampsportklubb, som vant lettvekt menn fortjent med god teknisk up too date fighting. Lett tungvekt vinner <– Alvaras Safikovas Bryne KK, opprinnelig fra Litauen, viser hvordan internasjonal fighting enkelt hamler opp med de beste i Norge, og gir oss en fin mulighet til å heve oss etter dette nivået.

 

På juniorsiden må man nevne søskenparret Vilde og Robin Larsen Færder KK, som vinner hver sin klasse, og viser langt med modenhet og teknisk forståelse enn hva resten av de sterke klassene kunne komme med denne dagen. -men merk at dette var klasser med mange svært lovende juniorutøvere.

Under følger resultater.

Yngre junior gutter

  1. Håvard Borge Færder KK
  2. William Abel Bergen KK
  3. Jesper Buvoll Færder KK

Junior gutter lettvekt

  1. Robin Larsen Færder KK
  2. Hans Kristian Havreberg Haugesund KK
  3. Sahand Kardar Lørenskog KK / Realf Ottesen Lyngdal KK

Junior gutter mellomvekt

  1. Jone Eide Lyngdal KK
  2. Kristian Ronæs Haugesund
  3. Halvor Larsen Haugesund KK

Junior jenter

  1. Vilde Larsen Færder KK
  2. Lone Waage Bergen KK
  3. Rikke Eriksen Horten KK / Mithra Amrithalingam

 

Damer lettvekt

  1. Beathe Hegerland Haugesund Kk
  2. Isabel Berg Fauske KK

Damer mellomvekt

  1. Camilla Styve Gullaksen Fyllingen KK
  2. Venus Kardar Lørenskog KK
  3. Sonja Thrana Vågsbygd KK / Mona Kirkenær Lørenskog KK

Herrer mellomvekt

  1. Steinar Nordnæs Fyllingen KK
  2. Henrik Heyer Horten KK
  3. Øystein Falch Fyllingen Kk

Herrer Letttungvekt

  1. Marcin Cielsielski Lørenskog KK
  2. Stian Jakobsen Bergen KK
  3. Johnny Krossli Kvinesdal KK / Mathias Alexander Jahrn Færder Kk

Fullkontakt herrer lett tungvekt

  1. Alvaras Safikovas Bryne KK
  2. Ole Garborg Østrem Bryne KK
  3. Rune Løland Ålgård KK/ Levgen Minchyk Haugesund KK

Fullkontakt herrer tungvekt

  1. Eivind Nærland Gandsfjord KK
  2. Kåre Løland Ålgård KK
  3. Atle Lomeland Bryne Kk

Fullkontakt damer

  1. Kaja Kapstad Lørenskog KK
  2. Astrid Caroline Hansen Braut Bryne KK

Fullkontakt herrer lettvekt

  1. Thanh Duc Nguyen Bergen karate og kampsportklubb
  2. Geir Kristian Hope Kyllingstad
  3. Bård Even Kvamme Arendal KK

 

Fullkontakt herrer mellomvekt

  1. Rasmus Orstad Bryne KK
  2. Oddgeir Horvei Bryne KK
  3. Henning Dalavara Vadsø KK

Som nevnt har det i Karate Norge falt noe i stevnedeltagelse for øyeblikket, men det er også slike ting som går i bølgedaler. Men man skal ikke stikke under en stol at det er et frafall. For de som har tatt seg tiden med å sjekke opp hvor det har blitt av unge lovende fullkontakt utøvere, har de flere mulige svar enn de som kun sitter å rister på hodet. Tar man NM isolert sett, så er det flere faktorer som noen ikke anser som betydelige, mens andre baserer sine valg ut i fra samme faktor.

NN – for hvem?

NM skal være et spisset stevne , noe alle klubbledere har blitt informert om. Det er i forhold til dette noen som ikke evner å se at topp nivået i Norge ikke er noe å spøke med, og forventer at man skal sende inn utøvere med liten eller mindre erfaring for å møte spissede internasjonale utøvere. Når man går fullkontakt med K.O. til hodet er det uforsvarlig å sende inn utøvere i denne setting, og er man av oppfatning at dette skal man gjøre, bør man fjerne seg fra alle sentrale roller innen fullkontakt pga mangel på  ansvarsfølelse, forståelse og moral. Dette er trener og lagleder sitt fagområdet, og det skal ikke vike for “man stiller opp på Kyokushin-spirit” tankegang som fjærner utøvere fra miljøet. Dette er en holdning som er avleggs og inser man ikke dette er man på sikt ferdig.

“vinner du fordi du er god, eller fordi den andre var dårlig?”  

Utøver og lagleder, dette er noe å tenke over. I Norge finnes det per idag ingen rekrutt arena, og da har man saken i et nøtteskall i mange tilfeller. Når alle vet at om man stiller opp i sin klasse,så blir man knocka – da forsvinner grunnlaget for å delta. En ung utøver (som ikke tør å si dette til sin trener f.eks) vil da fjerne seg fra miljøet. I Norge har man ingen kultur for å ivareta en med mindre erfaring på matta. Dette ser man på hvert steven som arrangeres. Alle skal knockes, og det for en hver pris. Hvis dette er tanken og holdningen, ja da kan man også stille opp på nybegynner treningen i klubben sin – og knocke ut en etter en. Det er dog andre som får dette til, og det helt opp på topp nivå. Under EM i Belgia 2012 fikk man se et generasjonsskifte. Nye utøvere (som manglet nivå) ble ivaretatt av den satte stammen. Man fikk seg en betydelig runde, men man så flere eksempler på at hodeteknikker ikke ble dratt igjennom med full kraft.

Karantene.

Hva skjer når man blir slått bevisstløs i konkuransse? Da har man tiltak som NKF og norsk lov setter ift karantener og hviletid. Påføres dette en utøver er han eller hun ute på lang tid, og tar man da en utøver som ligger langt etter på nivå allerede, ja da har avstanden blitt enda større neste gang man skal stille. SELVFØLGELIG SKAL DET KNOCKES! Vi utøver fullkontakt, og det skal knockes. Men når det går på bekostning av rekruttering og i tilfeler som beskrevet, hvor kampen egentlig ikke er en kamp er det ingen langsiktig tanke som ligger bak.

Sverige har Nordic Challenge, Danmark har Ballerup Challenge, Dutch Open har novice class, British Open har novice class – Norge har …? Alle land med untak av Norge har et rekrutt tilbud som er tilpasset de so vurderer å ta steget. Her går man mot likesinnet, og det blr jobbet godt i forkant av stevne for å finne rette motstandere. Dette er en vei som er verd å teste ut, og da tenker man på fullkontakt IKKE fullkontakt med begrensninger. Noen av klubbene i Norge er i denne fasen pr i dag, at man lager teststevner med oppsatte kamper og god planlegging.

Samkjøring av stevne aktivitet.

Det er ikke mange som har oversikt på hvilken agenda andre klubber eller organisasjoner har. Dette gjør sitt til at man forestiller seg andre settinger enn det som er tilfelle. En rask oppteling gjør at årets NM over ti fighters i fullkontakt er optatt med andre turneringer som har sin naturlige prioritet ift hvor man er i verden.

  • Representasjon
  • Nivå
  • Planlegging
  • Økonomi
  • Utdanning
  • Dan graderinger

For de som ikke ser for seg eller vet om disse faktorer, er det lett å føle seg forlatt og at man er den eneste som står igjen. Alt dette er (m.fl) fakorer som lett påvirker en aktiv stevne utøver.  Her kan nok ikke NM skryte av å treffe godt, for dette er langt i fra den planlegging, økonomiske ramme og gjennomføring som er oppbyggende.

Men flere klubber har tatt tak i dette og er på veg i en ny retning, som gjør at man fanger opp langt flere av elementene som gjør at man lett missforstår det totale bilde. En ting er at man muligens ikke er enig i hva andre gjør, men om man forstår det, ja da kan man inkludere det i planlegging. Topp nivå i Norge er bra, men vi må få tak i flere utøvere, ikke kvitte oss med dem. Men mye god jobbing er på veg!