10th Kyokushin Open - 2012

Lørdag 29 September var det klart for den tiende utgaven av Kyokushin Open i Bergen. Stevnet i seg selv trenger ingen lang intro, det er og blir det beste Kyokushin stevnet i Norge. Arrangørmessig er det knirkefri gjennomføring,skulle man sette fingen på noe så må det være at man gjerne skulle hatt flere på tribunen som heiet deltagerene frem. Årets utgave var også utvidet i den forstand at 13-14 år klassen nå var inkludert.

Det skal sises at den noe dalende interessen innen konkurering preget turneringen. Men det gjorde den for det meste i forkant, fordi når dagens kamper startet var det mye å glede seg over. 13-14 års klassen leverte for mange over all forventning.Selv om kanskje ikke det er snakk om lang fartstid på de aller fleste her, så er det ingen tvil om at disse utøverene visste hva det dreide seg om! Klassene ble også overvåket nøye fra dommerene sin side, og de var på passelig med en gang teknikkene ble satt, for å stupe inn i situasjonen om det skulle være behov. Denne klassen er det naturlignok første pri at utøvere skal få en god opplevelse - selv om man kanskje ikke vant. Alle dommer - meget godt arbeid.

 

 

15-17 års klassen så blir det noe mer hardere tak, og man får også store forskjeller fysisk som gjør utslag i relative brutale oppsett. Det skjer mye på/med en ungdoms kropp fra 15-17 , og dette er et punkt som utøvere og ikke minst apparatet rundt må være klar over. Klassene viste jevnt over meget mye bra, og det var tempo og teknikk som moret alle. Trykk i teknikkene var det også, og mange av kampene ble avgjort før full tid. Men også her var dommerene godt med, og oppfølging var på plass.

 

 

 

Sverige hadde også flere utøvere på plass, og dette løftet turneringen. God standard og all round ferigheter på alle, noe som tydelig kom til syne undr dagens konkuransse. Denne delegasjon fra Sverige er ikke bare et løft rent fightmessig, men det betyr mye for et lite miljø som vi tross alt er. Da blir det med ett langt mer spennende i forhold til hvem man møter. Vet man at det er samme person hver gang 3 ganger i året, er det hardt å holde motivasjonen oppe.

Etter hvert beveget man seg over i seniorklassen, og enda tøffere tak var i vente. Noen av klassene med begrensninger  fikk en variant man bør tenke nøye over om man vil ha. Aktive internasjonale fullkontakt øvere som stiller i denne klassen mot mindre erfane utøvere som er på veg inn i konkuransse settingen. Dette ender med knock out med en eneste gang. Hvem vinner noe på dette? Ingen. Ingen skal lastet for noe i dette tilfelle, fordi systemet tillater dette. Men man trenger ikke å ha vært lenge i gamet før man forstår at om man har en nybegynner, så holder man den personen vekk fra den arena som garrantere knock out på under 30 sekunder. Resultetet er null rekrutering og det i en klasse som er laget - nettopp for dette. Møter man folk i røffelig samme liga,uansett nivå da har man vinst.

 

 

Fullkontakt.

I fullkontakt hadde man en blanding av rutinge og nytt blod. Flere norske og de fleste svenske utøvere her har ikke så lang fartstid i fullkontakt gamet. Nivåmessig så fungerer det til dette på full kontakt siden. Det ble avholdt fullkontakt kamper både i dame og herreklassen, og her var det også mye bra å jobbe videre på. Men som tidligere svaner man mer smarness, taktikk og oppsett i kampene som har en tendens til å bli tunge og det litt for tidlig. Store ansetninger, overfokus på kraft og noe upresist. Men dette er noe man alltid må jobbe med å forbredre,og da koster det tålmodighet. Tålmodigheten har lett for å bli byttet ut med rå styrke og spirit. Men som sagt mye god jobbing i riktig retning.

 

På lik linje som i NM er det nykommere som trekker mest oppmerksomhet. Etablerte utøvere har sin fulle hyre med å temme utøvere som såvid har entret fullkontakt arenaen. Dette gjør det selvsagt meget underholdende og gir kampene liv, enn når det er så godt som itt på forhånd. I fullkontakt klassene fikk man flere knallgode kamper som virkelig var verdt å følge. Godt jobbet til alle som stillte,samt apparatet rundt. Spredningen på klubbene var også merkbart større denne gang enn flere av de tidligere stevner,og det er også positivt.

Totalt sett var dette en god Kyokushin dag, og om man ser på annsiktene til folk rundt om i hallen, så kan det ikke få annen et bestått!

Mer kampreferat og bilder kommer....

www.haukis.com