Nm Fullkontakt 2012

17. Mars 2012 .Drammen er det klart for Nm i Karate. Hvordan ligger man ann, forventninger og tilrettelegging,klasser og avvikling.

2010 var første gang man samkjørte et Karate nm med de tre stilarttene Shobu Ippon, Fullkontakt og WKF Karate. Et sterkt gjennomført stevne både fra arrangør siden og deltagere gjorde dette til et innspirerende Nm for de innvolverte. Hele 430 Karateutøvere stillte til start.

2011 ble desverre ikke av samme kvalitet, og man fikk servert et av de svakeste Nm arrangørmessig på mange år. Tilrettelegging for utøvere og  publikum var langt under minstemål. Påmelding i år ligger på 280 utøvere som med andre ord vil si et voldsomt frafall siden 2010.

 

 

Det er derfor knyttet stor spenning og forventning til årets Nm. Og det er et faktum at det også er en hvis skepssis ift de erfaringen som har blitt høstet foregående år. Nippon Karate klubb,Drammen, har sammenarbeidet med Nkf og ivaretar sin side av arrangementet. For fullkontakt siden har det vært minimalt med informasjon, og det har ikke før i 12`vte time kommet frem som står ansvarlig for fullkontaktdelen. Dette på sin side har ikke vært forespeilet overhodet, og løsningen blir en lite ønskelig "et spleiselag" mellom klubbene på østlandsomerådet. Å arrangere stevne er flere kjent med, men å arrangere dette utenfor sin egen krets, ramme og ressursjomerådet er langt ifra optimalt.

Konkuransemessig.

Rent konkuransemessig er det lite nytt på utøverfronten. Og sett året i helhet er det en dalende trend i de nasjonale turneringene. Hvorfor? Dette har sine naturlige faktorer og samtidig går dette i bølger. Uansett så kommer tradisjonelle faktorer som penger, organisatorisk terminliste som kolliderer, motivasjon , personelig verdi for å nevne noen.

Det er en utfordring å avholde nm rent geografisk i Norge. Store summer løper fort på om man tenker på den samlede summen som venter etter en nm helg. Mange klubber (ikke alle) har også føringer som tilsier at det ikke kun er konkuraseutøvere som skal få dekket alt økonomisk. Gjør man dette vil det si at de som trener på regulær basis kun får lov til å spytte i potten, uten å ha noen større utbytte av det. Blir kostnaden stor og klubben har begrenset med midler kan det også komme til en økonomisk strid innad i klubben.

Motivasjon for å stille kan være så mangt. Men nok en utfordring venter om man legger til grunn føringen som er satt ift selve kampgjennomføringen i Norge. Det er fastsatt at man aldri skal kjøre pool system ved tre deltagere og heller aldre bronsefinaler. Vel har man f.eks 8 timer i bil eller over 100 mil og fly for å max gå en kamp, så sier det seg selv. Da treffer man flere faktorer som nevnt ala penger, verdi og motivasjon. I år har man seks klasser med tre utøvere i, så kommer denne problemstillingen inn for fullt. Selv om det er nm med satte føreinger, må Norge starte å tilpasse mer for utøvere. Den saken er helt klar,og det er enkelt : det en utøver vil er å gå mest mulig, så la det skje og gi dem en grunn til å komme. Og for den som ikke vet hva det vil si å bygge seg turneringsrutine med å gå flere kamper på samme dag,vel det er et eget tema i seg selv.

Til start

Ingen store overaskelser ift de påmeldte, og dette vil også bli i form av resultatene. Mange har dog bemerket at de siste års beste tekniske klasse, damer med begrensnuinger -65kg har blitt splittet opp til to middels store klasser i -60 (4stk) og -7o (3stk) Dette gjør sitt til at utfallet i klassene blir lang mer forutsigbart og antall kamper reduseres vesentlig

I den rene fullkontakten har noen nye kommet til og noen har fallt ut, så ut i fra det står man på stedet hvil. Resultatmessig er det også her stort sett plankekjøring. Men morsomt er det at man har noen fra andre stilarten som har lyst til å teste dette ut,og mtp den stillestående utviklingen som Norge har stått i de siste år i nm så kan dette bli friske pust. Fra de forskjellige klubbene er også påmelding som forventet,og topp klubben Bryne kan man allerede gratulere som beste klubb i nm 2012 med hitill kapret 7 medaljer (og ja det blir flere!) på sine 14 deltagere.

Da gjenstår det å heie på alle deltagerene som garantert vil gjøre sitt aller beste,og man får håpe at formtoppen sitter den 17.mars!

Hit Counter

www.haukis.com