Gradering Rkk 2010 -vår termin- |
Svein Olaf har tatt mange bilder fra graderingen!
Som de aller fleste tradisjonelle kampsportklubber på denne tiden av året var det klart for gradering i Ringerike Karateklubb. To dager var satt av til denne testen som også i år bød på nye utfordringer.
"her detter dem som fluer" Arne Tvervaag -Ringerikes Blad.
Årets vårgradering hadde flere kandidater som stillte på rekka med veldig forskjellige forutsettninger. Fra de som skulle gradere for første gang under Kyu system fra Mon grad. Dvs at man har "barnegrad" og skal gå opp til denne samme grad men nå med senior pensum ift fysisk testing,modenhet m.m. I den "andre enden" hadde man tilfelle av comback på graderingsfronten etter 10 år!!
Fredag 11.juni var dagen hvor man ble testet i Basic og Kata. Dette er den tradisjonelle rammen som man selvsagt ikke rokker ved. Her blir man testet ut i fra pensum,samt at man blir testet i alt hva man tidligere har gradert til. Akkurat dette er en forskjell som mange innen kampsportverden kutter ut,men Kyokushinkai karate har som vane å bruke dette som kvalitetsikring hele veien.Samt at den fysiske delen blir langt mer krevende enn om man kun går igjennom en grad til hver gradering.
Spredningen på de som hadde meldt seg opp denne gangen,gikk fra nybegynner grad til avansert grad. En person gikk opp til 2.Kyu (Brunt belte) som innebærer omfattende testing utover det vanlige. Her ble kandidaten også testet i hvordan man skal legge frem teknikker når man skal lære det ut til andre,igjennomføre en treningsoppgave,rettlede og komme med tilbakemelding. Dette er et ledd i instruktør utdanning,for rundt om i verden er det for enkelt å slippe til personer som faktisk ikke er testet under press ift dette med instruktør rollen.
Guri Astrid og Caja-fra Mon til Kyu |
Fra Mon til Kyugrad er det en stor omstilling som skal til for utøverene. Dette tema er det faktisk desverre mange som synder med og konverterer over til seniorgrader uten noe bestemt opplegg rundt dette. Barn skal ikke ha samme graderinger som voksne,og dermed ikke samme gradutsmåling. Kjøren man moped,så får man ikke lastebil sertvikat på 18års dagen sin,den testen må man ta-som en paralell. To utøvere ble testet ut i fra Kyu prinsippet for første gang,og det er ingen tvil om at det ble en langt tøffere gradering enn det man var vant til fra før. Men dette har man også fått høre,og jobben som har blitt gjort på trening har vært god som gav de resultater som alle ønsket.
|
Etter å ha gradert i 2000 som siste gang,skulle man nesten tro at man har glemt alt om hva det handler om. Men det er noe med dette man at har man først blitt bitt av basillen...Utfordringen etter et så lang graderingsavbrekk kan fort bli at man ikke får satt opp riktig tenning og nerve i kroppen som man er nødt til å ha. Man skal prestere over det man vanligvis gjør på trening og dette,som alt annet,må forbredes og trenes på. Men å være borte fra gradering så lenge,bringer også andre ting på bordet,som f.eks modenhet og forståelse av teknikker og egen utførelse. |
Jan Erik t.v. Lars Løvholm -sist grad 2010!
|
Fysisk helhets testing er ingen forutsigbar test! |
Lørdagen var delt i to. Første del var fysisk testing,og her er det snakk om en grundig tesing i helhetsfysikk. I denne testingen inngår det også rent tekniske oppgaver som kandidatene må løse. Derfor varieres de fysiske testene fra år til år,og med dette får man godt forbredte fysiske utøvere,ikke speisal trent på x antall tradisjonelle push ups og/eller sit-ups. Blandingen av hard fysisk testing og teknisk oppgaveløsning setter store krav til dette å arbeide med sterkt fokus under stort press. Alle vet at det første som detter ut når man er sliten,er fokus,konsentrasjon som resulterer i unøyaktige handliger og i mange tilfeller feil handlinger. med denne type trening og testing skaper man en evne til å "ha med seg hodet" til tross for at det er stort press en settes ut for. Dette er en av de sterkeste relasjonene til hva man kan gjøre ift "dagligdags bruk av Kyokushin Karate" Dette kan man med andre ord få brukt for på jobb og skole. |
Siste del var det klar for kumite/kamp testen. Her vanket også som vanlig flere "leisoldater" som hjelper til med å holde nivået opp på denne delen av graderingen. Her jobber man på samme prinsipp som ved basic delen,man blir altså "dimmitert" etter at man har gått igjennom sitt nivå ift antall kamper og hardhet i kampene. For 2.Kyu kandidaten er dette en meget hard test. Det er knallharde fullkontakt kamper man står ovenfor,og det er på det rene at disse graderingskampene er langt hardere enn turneringskamper i mange generelle stiler. Det er hva man ønsker innenfor Kyokushin Karate,og man jobber stenhardt ved å vidreføre denne arv. denne graderingen var inten untak,og under denne delen fikk Rkk besøk av lokalavisen som ville lage en liten rep ang Rkk og aktiviteter. Ringerikes Blad sin utsendte syns vel dette gikk hardt for seg og utbrøt : "her detter dem som fluer!" vel.. Osu!
|
Johan Kjørstad gikk for brunt belte 2.Kyu.
2010 rec: 2pl NM og Teen Challenge 3pl Swiss Open. gjennomført trener 1 NKF samt nasjonale og internasjonale seminarer |
Etter siste kamp var det felles kolaps,mens graderingspanelet gikk igjennom resultatene. Dette året som de siste har man sett at man i klubben har fått innarbeidet en kultur som går på dette med vurdere sine valg. I forkant av graderingene har nå utøverene en vurdering ang seg selv og hva de står inne for ift graderingen. dette er noe vi har traktet etter i rkk over tid,og dette har kommet frem som et resultat av gradering som varer i både 2 og 3 dager. Vi VIL ha medlemmer som utvikler seg og bruker hodet og kropp på stadig nye måter,og det er ingen tvil om at hvis man som (ung) utøver (spesiellt) får jobbet inn evnen til å se seg selv og sine muligheter iforkant av tester o.l. da har man oppnådd noe vedifullt som nok en gang kan trekkes over i det dagligdakse liv. Rkk er ikke "interesert" i å ha utøvere som stiller opp til test uten noe som helst formening om hvordan de står ift hva de faktisk skal bære seg ut på. I kampsport Norge (verden)er dette med gradering og testing veldig varierende. Og for mange er dette en rent rutinemessig sak som man egentlig ikke gjør så mye ut av enn å kjøre rutinemessig igjennom,nesten som et rituale ift en terminavslutning. Dette passer ikke helt inn i den utviklingen man ønsker i Rkk (m.fl) her ønsker man å presse grenser,utvikle og nå mål man ikke så for seg i en startfase!
Og dette fikk man sett mye av i løpet av disse to dagene!
OSU!